Buenos Aires

Argentina är Sydamerikas svar på Italien – om man frågar argentinarna själva. Och det ligger något i det – i alla fall när det gäller deras stolthet kring mat och matkultur. Vandrar du nerför Buenos Aires gator kommer du stöta på den ena pizzabagaren, grillmästaren och bagaren efter den andra, som alla håller sitt hantverk högre än allt annat.
Även om Argentina är känt för sin Asado och köttkultur så har det här lilla landet (med en yta som är en tredjedel så stor som Europas) mycket mer att bjuda på. Ska vi kolla in vad som trendar i Sydamerikas svar på Rom?

Smått, gott, sött och salt.
Gränsen mellan frukost, lunch och middag luckras upp när vi äter mindre, men allt fler mål mat om dagen. Folket i Buenos Aires är inte bara kända för att vanligtvis äta en extremt sen middag – de är dessutom några av världens mest snackintensiva folk med ett snitt på fyra mål mat om dagen. De är så pass rutinerade småätare att det till och med blivit trendigt med snacks som luckrar upp gränsen mellan sött och salt – mellanmål och fika. Ett exempel är Fosforitos – en gränslöst populär macka gjort av söt, frasig smördeg, men med salta pålägg som ost och skinka. Och en rätt som gick viral är den vackra svamptarten från La Garage. Som nästan är omöjlig att avgöra huruvida den är en ”pastry” eller bara ett ovanligt sött mellanmål.

Mocktails
Mocktail är den alkoholfria kusinen till cocktails som har seglat upp som en het trend på den argentinska och globala dryckesscenen. Långt ifrån att vara enbart ett substitut för sin alkoholhaltiga motsvarighet, har mocktails utvecklats till en egen konstform. De är komplexa djupa och erbjuder en explosion av smaker. Bartenders och mixologer har börjat använda innovativa ingredienser som infuserade siraper, färskpressade juicer och exotiska örter för att skapa smakupplevelser som ska kunna vara lika spännande som effekten av alkohol.

På LADO V serveras 100% växtbaserade maträtter ihop med 100% alkoholfria och 100% färgsprakande mocktails. Som en tydlig hommage till engelska bandet Queen kan du njuta av en fräsch ”I want to break free-sca” smaksatt med Earl Grey och rosensirap. Och på Bocha Polo kan du få en Lemonad smaksatt med ett egen pressat koncentrat av ingefära och gurkmeja som garanterat bränner till i bröstet ungefär som en sexa Fernet hade gjort.

Länge leve det nya köttet!
Staden berömd för sin köttcentrerade Asado och sina utsökta biffar håller på att förändras i grunden medan en ny grön våg håller på att ta över! För trots att det för några år sen kändes otänkbart att en så pass köttdriven kultur skulle omfamna växtbaserade alternativ, är förändringen inte bara påtaglig, den är revolutionerande. Från trendiga kaféer i Palermo (en stadsdel i Buenos Aires) som erbjuder veganska medialunas, till food trucks i San Telmo som serverar vegansk chorizo, har det växtbaserade köket börjat sätta sitt avtryck i stadens gastronomiska landskap. Detta är inte bara en tillfällig trend. Det är en rörelse som drivs på av restauranger som La Reverde Parrilita Vegana, Argentinas första helveganska parilla (en typisk argentinsk grill) och Gordo Vegano som översätts till fet vegan och serverar nyttig, onyttig mat som hamburgare och maxade mackor baserade på seitan.

Vi kan stolta presentera Florencia som gäst i Live-Köket på mässans Urban Food Trend – område
lorencia Abella är den Argentinska kocken som har arbetat på toppkrogar runt om i världen, i bland annat Italien, Dubai, Japan. En av hennes första uppdrag i Sverige var att laga mat till Kronprinsessan Victorias bröllop. I dag är hon köksmästare på Ekstedt i Stockholm, som har en stjärna i Michelinguiden. Under hösten har vi sett henne i TV4:s Kockarnas Kamp.

Stjärnkocken Florencia
Scroll to Top