Tokyo – Matentusiasternas drömstad

 
Det finns en plats på jorden som aldrig gjort en matnörd besviken. Från de trånga bakgatorna i Shibuya till de eleganta matsalarna i Ginza. Det spelar ingen roll var i Tokyo du befinner dig. Och om det inte redan hände tillräckligt i Sydostasiens kulturcenter, så gör världsläget att det just nu händer fler grejer än någonsin i Tokyo.

Snabba risrätter
Plågas du av dyra importpriser? Satsa på lokalproducerat!
På grund av de rådande omständigheterna i världen, som ingen egentligen behöver påminnas om, har priserna på importerad mat i Japan stigit med en signifikant högre summa än de inhemskt producerade livsmedlen. Dyrt bränsle, svag yen och inflation har gjort att Tokyos kärleksgnista för lokala, billigare råvaror har fått en nytändning. Exempelvis har ris – ja vanligt ris – blivit en allt större beståndsdel i stadens snabbmatsscen.
Risburgare och Onigiri är två exempel på risrätter som stiger i populäritet medan värdet på japanska yenen krymper.
På sistone har McDonald’s lanserat flera ”limited editions” av sina risburgare medan den Fukokabaserade restaurangen Kome Kome Burger har expanderat till Tokyo.

Krispiga sötsaker
Sluta servera mjuka sötsaker – framtiden är krispig! Under de senaste åren har Japans sötsakstrender präglats av en generell mjukhet. Tapioka, Caneléer, färska munkar och fyllda Bomboloni. Mjukt, segt och fluffigt har varit den dominerande texturen men nu kommer motreaktionen i form av en frasig, krispig och knaprighetsrevolution. Utanför nyöppnade Nadir Gul i Ginza, även känt som kungen av baklava, ringlar sig köerna långa. Men det är inte bara mellanöstern som inspirerar de sötsugna Tokyoborna. Japanerna har börjat upptäcka Italiens magiska värld av krispiga Cannolis och Sfolitellas – som man nu till och med kan hitta på sitt närmsta 7-Eleven.

Tokyos nya matkvarter
Många valmöjligheter och variationer är något som lockar allt fler gäster. Hur många rätter har du på din meny? För att komplettera Tokyos redan rika restaurangscenen har allt fler mathallar ploppat upp över staden. Mathallar som inte bara ger gästerna stor variation och valmöjlighet, utan som även huserar några av Tokyos bästa restauranger och barer. Enkelt formulerat: tänk dig en modern och uppdaterad variant av Tokyos trånga, men romantiska bakgator packade med restauranger. De här mathallarna är byggda för att du ska kunna hoppa från stol till stol, beroende på hur du känner för stunden. En avslappnad afterworkdrink eller något mycket lyxigare? Låt dig skämmas bort på exempelvis Chaos Kitchen. Den här källaren i Shibuya erbjuder en färgsprakande blandning av matkultur och neon. Mitt bland ungdomliga ställen som ramenhaket Jikasei Mensho och veganrestaurangen Izakaya Masaka hittar du även roliga butiker som Union Record Shibuya och Conomania. Känner du dig extra äventyrlig kan du ta en sväng förbi Kome to Cirkus för en servering insekter, för att avsluta kvällen på Campy Bar, där glamorösa dragqueens serverar minst lika glamorösa drinkar.

Ensamhet = Ensam är hett
Krögare – slopa de stora borden! Framtiden tillhör egogästen. Nästa gång du ser en ensam gäst ute på restaurang ska du inte förutsätta att vännerna ställt in eller inte ens existerar. Du ska i stället tänka att denna till synes tragiska person i själva verket är en riktigt trendig typ med koll på det senaste. För att äta ensam på restaurang är nämligen det senaste!
Tokyo har länge ansetts vara världens främsta stad när det kommer till ensamätande. På ramenkedjan Ichiran får du ett eget bås med rinnande vatten helt för dig själv. Detta för att du ska lägga all uppmärksamhet på maten, utan distraktioner på onödiga grejer som typ… andra personer.
Under covid lärde vi oss att sätta gruppens bästa först. Nu handlar det i stället bara om dig och din upplevelse.

Stjärnkrögaren Adam Dahlberg representerar Tokyo
Adam är kock och krögare. Driver Michelinstjärnkrogen Adam/Albin, SOLEN i Slakthusområdet, Misshumasshu på Birgerjarlsgatan och två ramen ”kiosker” som heter RAAMEN. Under mässan i Stockholm kommer han och Sandra Mastio att bjuda dig på en matresa till Tokyo.

”Min koppling till det japanska köket började med fascinationen för hur vasst allting är i Japan. Extrem yrkesstolthet och sökande efter perfektion som resulterar i fantastiska produkter/råvaror och hantverksskicklighet. Jag förstod också att det nya nordiska köket och den matlagningen som jag arbetade med hade stora likheter med det japanska köket. Få ingredienser med fokus på kvalitet och naturlighet. Efter det så har det känts självklart att inspireras av japans matkultur. Något som syns tydligt på Adam/Albin och Misshumasshu. En mix av Sverige och Japan helt enkelt.”

Adam och Albin var också bland de första att servera ramen i Stockholm. ”Vi gjorde något vi kallade för nudellunch för 10-12 år sen på Rådmansgatan där vi lagade nudelsoppor som i efterhand inte borde fått kallas ramen. Men gästerna älskade det och det var kö ut på gatan varje dag. Efter det reste vi till Japan för att lära oss vad ramen verkligen handlade om och kom tillbaka fulla av inspiration. Idag serverar vi ramen på Misshumasshu och på RAAMEN som finns i Mall of Scandinavia och på Teatern i Skanstull.”

Scroll to Top