Mattrender i Tokyo

Berlin – Här möts gammalt och nytt

 

Ingen stad i Europa är mer förknippad med det senaste än vad Tysklands huvudstad är. Här möts gammalt och nytt – preussiskt uppradade byggnader kläs i snirklig graffitti medan kön till Berghain bara blir längre och längre. Oavsett om du är finkulturdrake som turnerar runt mellan Europas operascener och en 20-årig ravebesökare klädd i skinnbyxor, så finns det något här för dig.

Back to basics med Casual Fine Dining.
Tiden för dyr pretentiös matlagning är inte riktigt just nu. På grund av alla dramatiska förändringar i världen ser man att dagens restauranggäster vill äta trygg och grundad mat. Enligt listan 5 Restaurant Trends for 2023, According to Michelin Chefs kommer kockar i större utsträckning gå tillbaka till mer grundläggande och klassisk berlinsk matlagning som currywurst och fläsklägg med surkål. Fast på nya sätt. Fine-Dining-kockarna i Berlin är inget undantag. På restaurangen Heritage kombinerar köksmästaren Florian Glauert sin kreativa och färgglada matlagning med en klassisk preussisk avsaknad av krusiduller – ”På Heritage delar vi det vi redan älskar, med det vi fortfarande vill upptäcka. Här kan du hitta något nytt i det välbekanta”. Lyder texten på hemsidan. Under enstjärniga krogen Cookies Cream hittar du Crackers. En lite mer casual restaurang som erbjuder en mer avslappnad upplevelse i jämförelse med sin mer formella systerkrog.

Honey Beer Margherita med honungsöl

Får man göra så här med öl?
Berlin har länge varit staden dit man åker för att vara lite äventyrlig. Här testar man nya grejer, lär känna sig själv och tänjer på sina gränser. Med andra ord är Berlin staden som låter en vara lite wild and crazy. Men med tanke på den här nya öltrenden kan man fråga sig om Berlins tolerans för galenskap gått lite väl långt? Under de senaste månaderna har innovativa cocktails baserade på öl blivit alltmer populära bland stadens bartenders. Då handlar det inte klassiker som Shandy och Radler, utan mer komplexa kreationer med nymodigheter som suröl till den blommigaste IPA:n.
Exempelvis så kan du på nyöppnade BRLO BRWHOUSE i Charlottenburg serveras öldrinkar speciellt framtagna tillsammans med ingen mindre än Arnd Henning Heißen – bartender på the Ritz Carlton i Berlin. Det kan röra sig om en Honey Beer Margherita med honungsöl, tequila och saltad kant eller en öligare twist av klassikern Tom Collins. På baren Twinpigs kan du avnjuta en svalkande Rhabarberschorle, öl smaksatt med fermenterad rabarberjuice, i det tyska solskenet.

En festligare frukost!
Hur bra frukost serverar du egentligen? Förmodligen inte lika bra som den i Berlin! En livlig nattklubbsscen har gjort Tysklands huvudstad till ett av världens bästa ställen för en riktigt bra frukost. Varför då? Jo, när invånarna, efter en lång natts fest äntligen dansat klart – någon gång vid gryningen – fylls Berlins gator med trötta och framför allt hungriga partypersoner. Och har du festat hela natten står kanske inte en torr müsli eller en trött fralla högst upp på önskelistan. Eller vad säger du? Detta fenomen har i varje fall gjort att frukostkulturen i Berlin är galet bra just nu. Dessutom är frukost ett billigt och bra alternativ till att äta middag ute, nu när de flestas plånböcker blivit lättare. Det bidrar också till att många bra ställen ploppar upp just nu.

På nyöppnade frukostcaféet Caya i Prenzlauer Berg kan du äta allt från smörstekta grilled cheese och tårta till frukost. Medan du på Die Stulle blir serverad Berlinklassikern med samma namn (alltså Stulle). En generös skiva smörstekt bröd och diverse toppings som stekt ägg, avokado eller kimchi. En slags hamburgare som formats om till den ultimata frukosträtten.

Under mässdagarna
Under mässan kommer Arvid Fogelberg som arbetar som köksmästare på den tyska restaurangen Liebling till mässan ”Urban Food Trends”-område. Han kommer tillsammans med Sandra Mastio att bjuda dig på delikatesser från det tyska köket.

Scroll to Top