Johannas Stadsodlningar

Bättre grönsaker och fisk från kretsloppsodling med Anke Johanna

“Varför är grönsakerna så tråkiga här i Sverige?” frågade Anke Johanna när hon stod vid grönsaksdisken.

Anke Johanna kommer ursprungligen från Nederländerna, där mycket av de grönsaker vi äter i Sverige kommer ifrån. Sverige importerar uppskattningsvis 70% av de grönsaker vi äter. Initiativet att starta något nytt bottnade i att de grönsaker man kan få tag på i Sverige under större delen av året är både tråkiga och håller dåligt.

Anke Johanna satt sig ned med Thomas, hennes partner, som startat nya företag inom IT branschen i många år, och började titta på vad man skulle kunna göra i Sverige. Tillsammans kom de fram till att nya grepp behövdes och idén var född att skapa Johannas – kretsloppsbaserad matproduktion.

Tillsammans med ett väldigt dedikerat team har de byggt en pilotanläggning i norra Vallentuna där de föder upp regnbågslax och odlar grönsaker i ett slutet vattenkretslopp. Johannas har de tagit fram en pilotanläggning som producerar premium grönsaker året om, med kunder som Paul & Taylor Lanthandel, The Winery Hotel, Rutabaga, Krägga Herrgård och många fler.

Utvecklingen fortsätter tillsammans med andra företag och universitet med att sluta kretsloppet, där foder till fisken som håller med näringen till grönsakerna, kommer i framtiden från insektslarver som äter matsvinn.

Vill du lära dig mer om hur framtidens matkretslopp kommer att se ut? Vill du prova färsk pak choi, mangold eller krispsallat från Vallentuna, mitt i vintern? Anke och kollegor kommer att vara på plats för att berätta om hur de tror att framtidens mat produceras och smakar.

Scroll to Top