Ola Albrektsson lutat mot bänk i kök

Möt årets insektskock Ola Albrektsson och testa mjölmaskfärs

Du kanske redan har njutit av ett smakprov under en solsemester i Thailand. Eller fått det serverat på toppen av en drink i London. Trots delade åsikter har traditionen från andra sidan jordklotet omvandlats till ett trendande koncept i Europa, inte minst här i Sverige. De små krypen har gått från att vara skräckinjagande exemplar hos “Disgusting food museum” till en delikatess i Nyhetsmorgon.

Ola Albrektsson, Sveriges självutnämnde insektskock, åt skogsmyror redan som barn – vilket han idag presenterar som skogens kaviar. Intresset för alternativ mat och unika smaker, har med andra ord funnits där så långt han kan minnas. Kocklinjen var det givna valet under gymnasietiden för insketskocken. Därefter följde ytterligare tre år av studier med fokus på miljövetenskap och måltidskunskap. Det var under den här perioden som det verkliga intresset för insekter väcktes till liv, berättar Ola. Sedan 2014 har han aktivt arbetat med insekter som en råvara. Du känner kanske igen honom från TV4, Gokväll eller radio, där han vid flertalet tillfällen serverat insekter som en delikatess. Måltidsekologen arbetar idag hårt för att varje hushåll ska implementera insekter i sina måltider, då han menar att det är “framtidens protein”.

Att äta insekter är inget konstigt. Två miljarder gör det redan.

Ola delar ofta med sig av recept på koket.se. Detta för att inspirera till matlagning på ett lättillgängligt sätt. Recepten innefattar vanligtvis någon form av insekt som råvara. Våfflor på proteinrikt insektspulver, Kåldolmar på mjölmask och Kålrabbiknyten fyllda med bidrönarlarver för att nämna några rätter. Detta låter ju hur gott som helst, eller hur?

Är du nyfiken på att provsmaka de personliga favoriterna tilltugg gjort av mjöl på hussyrsa /syrsmjöl och mjölmaskfärs.? Vill du få mer information om dess näringsinnehåll? Eller är du nyfiken på tips om tillagning och servering? Träffa Ola under Mässan i Stockholm. Vi utlovar ett delikat möte du sent kommer att glömma.

Scroll to Top