Plantbased FFCR mässan

Plantbased food – när man vill undvika kött men fortfarande känna smaken

2022 har onekligen varit veganernas år. Utbudet av substitut till kött har aldrig varit så stort, för att inte tala om snarlikt i konsistens och smak. Idag går det knappt att känna skillnaden mellan en burgare gjord av nötkött och en vegansk variant. Men varför har det blivit så trendigt med köttliknande substitut och vilka råvaror gör det möjligt? Kommer fler köttätare att konverteras till veganer eller fler veganer inse hur mycket de faktiskt saknar kött? Jag reser till Australien för att söka svar. Häng med! 

Torsdag 24/11 kl. 12.15 

Halfway there! Flygturen hittills har varit minst sagt TURBULENT. Jag lämnade Sverige i gryningen. Resfebern var på topp som vanligt och det pirrade till i magen när planet lyfte. Jag satte mig tillrätta i sätet och skulle precis sluta ögonen när jag fick en dålig magkänsla. Har jag verkligen inte glömt något nu? Det var tionde gången jag ställde den frågan till mig själv den morgonen. Dags att lyfta upp min tunga handväska och säkerställa att JA plånbok är med, nycklar är med, pass är med, iphone.. vänta nu, iphonen var ju med – men nu var den borta?  

Efter någon minuts grävande, hällde jag ut väskans innehåll över hela mig själv och sidosätet, som tack och lov inte hade någon passagerare. Jag kunde konstatera att tjuven satt på planet i denna stund, då jag avslutade ett samtal under tiden jag boardade planet. Detta skulle minsann besättningen få höra. Jag vinkade desperat in en flygvärdinna och förklarade situationen. Hon såg skeptisk ut och kikade under mitt säte, längs gången och lyssnade med ett halvt öra på hur jag kunde garantera att någon tagit den ur min väska. Hon rådfrågade tillslut sina kollegor och de sneglade irriterat på mig från andra sidan planet. Jag vet, jag har gjort ert arbetspass jobbigare än vanligt. Synd! Men det stoppade inte mitt mission.  

Jag gestikulerade mot mitt öra och mimade “I need to make an important call, very veeeery important”. Tillsut ropade flygvärdinnan ut att en iPhone var “på rymmen” i högtalaren och uppmanade samtliga att kika under sina säten. Snälla någon, en tjuv skulle väl inte ge ifrån sig sitt stöldgods bara sådär. Jag suckade uppgivet och reste mig för att plocka ut en tjocktröja från min kabinväska. Situationen gav mig gåshud.  

Oj då. Gissa vad som flög rakt ner på min näsa när jag öppnade luckan? Yes, min mobil. Den landade som en duns och hälften av passagerarna vände sig om. Flygvärdinnan spände blicken i mig. “Ooooh no need to look for the phone anymore, I found it. Thank you guuuuys!” skrattade jag nervöst samtidigt som jag försökte stoppa blodet som strömmade ur min näsa. Förödmjukelsen var total.  

Torsdag 24/11 kl. 23.35 

Jag har landat på hotellet och den första plantbased middagen är avklarad! Dags att spola tillbaka kvällen.  

Det var en lättnad att kliva ur planet och en befrielse att springa ut från flygplatsen med resväskan i högsta hugg. Jag konstaterade att allt var med i taxiresan och jag skrattade för mig själv när jag lutade mig tillbaka i sätet. Jag berättade för chauffören, John, att det var min första vistelse i Sydney. Han delade gladeligen med sig av sevärdheter som jag inte får missa. Operahuset, Darling Harbour och Sydney Tower för att nämna några. Men, mat då? I came for the food. John blev riktigt exalterad när han hörde om min passion och yrke. Han ville bidra till innehållet i bloggen och vi bestämde oss för att äta middag tillsammans. Sagt och gjort. Jag hoppas innerligt att han inte förlorade jobbet den kvällen, utan att hans arbetspass faktiskt var slut.  

Vi parkerade utanför en restaurang vid namn Yellow, vilket var ett passande namn till den gula byggnaden restaurangen bekläddes i. Utifrån såg haket riktigt charmig ut. Dov belysning, levande ljus, linne servetter och gyllene detaljer. Vi fick ett varmt välkomnande av en kypare, prydligt klädd från topp till tå. Vi blev visade till ett hörnbord och jag kastade mig över den imponerande menyn med veganska smårätter. Biff av rotselleri, rödbetspaté, kronärtskokspuré och solrosfrökrokett dansade in tillsammans med bröd, såser och grillade grönsaker. Det doftade magiskt.  

John berättade att utbudet av plant-based food har exploderat under det senaste året i Australien. Inte bara i kyldiskarna i dagligvaruhandeln, utan allt ifrån fine dine till snabbmatsrestauranger grundar sin mat och dryck på veganska alternativ.  

Jag frågade vad han tror att den ökade efterfrågan beror på. John refererade till sin 15-åriga dotter. För två år sedan instiftade hon regeln om att endast vegansk kost kommer in genom dörren – efter att ha sett en dokumentär på Netflix. Diskussioner om köttproduktion, miljöpåverkan och hälsoaspekter hade sedan dess varvats, till den grad att John gav upp hoppet om både burgare och barbeque-middagar. Vi diskuterade vidare vilken påverkan sociala medier har idag och hur ett inlägg kan skapa en trend som påverkar en hel generations levnadssätt. Vi avrundade middagen med en mango-sandwich som smakade som riktig gräddglass. Wow! Jag är redo att konvertera i denna stund.  

Fredag 25/11 kl. 11.28  

Efter en god natts sömn, är jag nu redo för nya äventyr i Sydney. Jag kickstartade dagen med en powerwalk längs Bennelong Point, där operahuset stoltserar. Arkitekturen är fantastisk och jag stod säkert en kvart och bara beundrade mästerverket. Jag promenerade vidare längs hamnen, förbi Harbour Bridge och in i den Botaniska trädgården. Jag njöt av solen och den behagliga brisen. Jag såg flera småbarnsfamiljer ha picknick i parken, par som fångade sol tillsammans, och ungdomar som spelade volleyboll. Alla såg glada, energifyllda och hälsosamma ut. Jag kände mig inspirerad och njöt av omgivningen. 

Jag fortsatte promenera tills en skylt fångade min uppmärksamhet. Shift Eatery – VEGAN DELI. Yes. Jag klev in i cafét, beställde och slog mig ner i baren vid disken. Snart var min sojalatte och bagel med vegansk lax och creme cheese serverad. Smaken på fyllningen var läskigt lik den riktig varan.  

Killen bakom disken frågade fundersamt om allt var okej då han antagligen såg mig stanna upp och granska innehållet. Jag berättade hur mycket fisk det smakade och han skrattade. Det är väl hela poängen? kontrade han. Vi började prata om caféts koncept och vilken stark efterfrågan det är på plantbased food idag. Jag frågade vad meningen är med att kopiera smaken och konsistensen av kött. Han förklarade roat för mig att större delen av gästerna söker efter god och näringsrik mat som inte nödvändigtvis är köttbaserad. Fler och fler har insett fördelarna med en balanserad kost och att dra ner på köttkonsumtionen, men vill för den sakens skull inte vara utan “sina favoriträtter”. Här kommer plantbased in i bilden. Man måste inte välja mellan en saftig burgare eller en torr sallad, these days you can have both 

Och det kanske inte är mer komplicerat än så? Medvetna konsumenter gör medvetna val. Oavsett om det handlar om sympati, medicinska skäl eller klimathjältar har plantbased food öppnat upp nya möjligheter för människor världen över. Idag kan du göra vilken maträtt du vill vegansk och det smakar delicious.  

Yours truly, The Food Guru.  

Scroll to Top