immersive theater FFCR mässan

Immersive Theaters – när maten inte är i centrum

Vi reser till London, där grundaren av Punchdrunk, Felix Barett, skapade sin första föreställning under år 2000. Denna form av upplevelse har nu blivit ett internationellt nöje som gärna kombineras med mat. Vad innebär konceptet och varför räcker inte endast mat som upplevelse längre? 

Fredag, 14:e oktober, kl. 16.15 

Flyget har lyft och jag blickar ut över molnen. Den knappt två timmar långa resan jag har framför mig kommer att ta mig till min första Immersive Theater-upplevelse. Jag kan inte vara mer exalterad. 

Visionen med Immersive Theaters var och är än idag “we want to create work that leaves you spinning and seeing stars”. En visionen som bjuder på unika matupplevelser och framträdanden. Oh my, jäklar vilken turbulens. Jag måste byta ut laptopen mot spypåsen. Vi hörs senare. 

Fredag, 14:e oktober 19.00  

Jag har landade på Gatwick i tid och möttes av en stor varm kram. Nu befinner jag mig i den mysiga och välbekanta lägenheten, belägen i Chelsea. Vi har precis korkat upp en bubbel och gör oss redo för kvällen. Valet föll på restaurangen INCA, som endast ligger en 20 minuter lång uberresa härifrån. När jag gjorde min Immersive Theaters research poppade namnet upp flertalet gånger, och min nyfikenhet ledde mig såklart hela vägen till deras webbsida. Resten är historia. 

Lördag, 15:e oktober 11.10. 

Wow. Det är det första ordet som kommer upp när jag ska beskriva gårdagens upplevelse. Från sekunden vi klev in i den pampiga lyxrestaurangen, till vi trillade ut vid tresnåret inatt, blev vi golvade av upplevelser. Bemötandet, maten, lokalen, the performances. Var ska jag börja? För att ge er en tydligare bild av vad INCA faktiskt är och erbjuder börjar vi med the background history. Typiskt, har bara befunnit mig i London en dag, och svengelskan ska såklart ta över. Okej.  

INCA öppnade för endast ett år sedan, 2021, och har sedan dess blivit en av de mest eftertraktade restaurangerna i London.  

Atmosfären andas Latinamerika, vilket sträcker sig hela vägen genom menyn. Musiken var rytmisk och ljudnivån steg i takt med att lokalen fylldes av allt fler uppspelta gäster. Det blev snabbt fullsatt. Även om belysningen var dämpad så poppade färger fram i varje hörn vi vände oss. Jag blev imponerad över att varje detalj kändes genomtänkt och att inget lämnades åt slumpen.  

Vi valde givetvis en avsmakningsmeny, och smårätterna fyllde upp hela vårt bord. Servitörerna dansade fram med guacamole, edamamebönor, sötpotatis, marinerad Wagyu biff, tonfisktacos och scampi. Rätterna var perfekt upplagda och smaksatta med koriander, chili och vitlök. Det var en smakupplevelse i en klass för sig. Servicen var på topp och några tomma glas eller tallrikar fanns inte i sikte. Timmarna flög iväg. Mycket tack vare att scenen tändes upp precis framför oss, redan efter första skålen.  

Kvällen bjöd på dansare, akrobater och musik. Det var en utmaning att ta ögonen från scenen för att se vad jag stoppade i mig. Jag ville inte missa en sekund av vad showen bjöd på. Och kanske är detta förklaringen till varför Immersive Theaters blivit så efterfrågat. Varför välja mellan en restaurang och en föreställning, när man kan uppleva båda under samma besök.

Tänk er själva, hur många favoritrestauranger har ni? Som ni går tillbaka till om och om igen? Max två-tre stycken skulle jag gissa på. Vi tenderar att prioritera nya upplevelser och att bli överraskade när vi ska unna oss, snarare än att dra våra safe cards varje gång. Men tänk då vad ett levande event kan göra för upplevelsen. Vi vet aldrig vilka uppträdanden som det kommer bjudas på, nyhetsbehaget finns alltid där. Det vi vet är att maten och servicen kommer att vara på topp, och att vi kommer bli underhållna under hela måltiden. Vi lever i en värld av intryck, därför är det inte så märkligt att gäster efterfrågar detta även under deras matupplevelse.  

Jag är iallafall hooked på konceptet. Det är inget jag kommer efterfråga vid varje måltid (hemma räcker netflix gott och väl) eller varje vecka. Men ska jag unna mig en riktigt lyxig måltid och helkväll ute, kommer förväntningarna att vara på topp. Och då räcker inte trevlig service eller en okej måltid längre så långt.

Let the show begin, until next time. Yours truly, The Food Guru.  

Scroll to Top