Jens Dolk framför buske

Jens Dolk om New ways of operating – Kommer bekvämlighet framför restaurangbesöket?

Att det har varit ett tufft för restaurangbranschen har nog ingen missat. Restriktioner och nedskärningar har bidragit till stora förluster och mängder med människor har förlorat sina jobb. År 2020 minskade restaurangernas försäljning med hela 20% jämfört med året innan. Men trots denna svåra tid så finns det ljuspunkter att hämta. Vi har tvingats bli mer kreativa vilket har bidragit till mängder av innovativa sätt att servera mat på.

– HORECA branschen har varit sen i digitaliseringen. Pandemin har dock gett en digital injektion som kommer att fortsätta att utvecklas. Samtidigt finns här ett litet dilemma då branschen i stor utsträckning består av just det personliga mötet med service, något som många tycker ”konkurrerar” med tekniken. Att boka bord idag digitalt är en hygienfaktor och är en utvecklingen som bara kommer att fortsätta, berättar Jens Dolk.

Uppläggning mat

Räcker det med att gästen blir mätt?

Nya digitala lösningar har börjat användas i flera verksamheter under de senaste åren och restaurangbranschen utgör inget undantag. Besökarna ställer nu högre krav på bokningssystem, möjlighet till take-away och leveranser från restauranger. Exempelvis har McDonald´s lanserat en app som hänvisar besökaren till snabbast möjliga alternativ av beställning, drive-in eller i restaurangen?
De digitala lösningarna öppnar upp för nya möjligheter i branschen. Betalningsflöden förenklas, data samlas in per automatik för varje gäst, det manuella arbetet minskar och restaurangerna får tillgång till en effektiv marknadskanal. Jens berättar vidare:

– En restaurang idag spelar flera roller än tidigare. Förut var det mer av en stor sak att gå på restaurang och ett besök skulle uppfylla både, mat, service, upplevelse och unikitet. Detta behov finns kvar, men det finns också idag många restauranger som jobbar med att ersätta de traditionella måltiderna i hemmet och då räcker det att gästen blir mätt.

Take away leverans

Branschen har vaknat från digitaliserings-sömnen

Take-away spelar nu en helt ny roll för konsumenten jämfört med vad det gjorde för bara några år sedan, då det bara var snabbmatskedjor som erbjöd det alternativet. Nu förväntas det vara en självklarhet för varje restaurang, oavsett om det är en kedja, franchise eller kvarterskrog. Detta ställer höga krav på bokningssystem, leveransmöjligheter och inte minst på utformandet av förpackningar.

För att kunna lyckas med avhämtning krävs det att temperaturen hålls under hela transporten, alternativt att maten är utformad på ett sätt som tål uppvärmning. Med de krav som medvetna kunder ställer idag, krävs det också att förpackningarna är miljövänliga och kan återvinnas.

Dolk berättar att istället för att servera catering på plats för olika konferenser och event har han tagit fram olika varianter av AW-, lunch- och fikalådor, anpassade för att klara transport och leverans. I en föränderlig värld gäller det att ligga i framkant med idéer och våga testa nytt. De restauranger som har klarat sig bäst under pandemin är de som har använt sig av digitala strategier och mött kunderna på vägen. Dolk berättar att han hoppas på fler innovativa lösningar för restaurangbranschen i framtiden:

– Vår bransch har alltid varit duktiga på att kämpa – men förhoppningsvis har vår bransch nu också insett vikten av innovation och vaknat från digitaliserings-sömnen. Dolk berättar att han ser fram emot att se vad den digitala utvecklingen kommer att erbjuda i framtiden.

Jens Dolk

Vem är Jens Dolk?

Jens Dolk har jobbat med mat och dryck sedan han var 15. Det hela började på restaurang Glada Laxen. Sedan dess har det blivit vinimport, delikatessimport, vinskriverier i tidningar och TV, en massa böcker om mat och vin och mycket annat. “Kan man stoppa det i munnen – kan man jobba med det” – brukar Jens säga.

Idag är Jens tillbaka i restaurangbranschen och driver sedan 2014 restaurang K-märkt med sju restauranger i Stockholm. 2018 utsågs K-märkt till Sveriges mest hållbara restaurang. K-märkts mål och vision är att förena volym, kvalité och hållbarhet. Vi ska servera Sveriges bästa bricklunch men vi ska också var delaktiga – genom att inte bara göra utan även inspirera och utbilda – till att Sverige når sina klimatmål 2045.

Scroll to Top