Karl Thorbjörnson - sjöpung

Sjöpung – havets mest underskattade juvel

Föreställ er att en ljuvlig hummerliknande doft sprider sig i köket. Du smakar av och upplever att alla aromer i grytan träder fram på ett helt nytt sätt. Smaklökarna går på högvarv och du upplever ultimat umami. Så beskrivs upplevelsen av sjöpung, enligt försäljnings- och marknadschefen Karl Thorbjörnson, Marine Taste. Vi vill självklart veta mer om den nyfunna havsjuvelen. 

Idén om att göra en mustig fond av sjöpung väcktes 2017. När det ultimata receptet var framtaget, kontrollerna var utförda och produkterna paketerade, kunde försäljningen ta fart 2019. Trots att råvaran har varit en delikatess i både Medelhavet, Korea, Japan, Kina och Chile sedan flera år tillbaka, så var Marine Taste först ut med att starta en sjöpungsodling med syftet att producera mat. 

Produktionen har visat sig vara både klimatsmart och oberoende av större resurser likt färskvatten, värme, kyla, gödsel, diesel eller el, som traditionell köttproduktion kräver. Sjöpungsproteinet har dessutom världens lägsta koldioxidavtryck. Jämför vi med odling av sojaprotein, får man ut sju gånger så mycket protein genom sjöpung. 

Under de senaste åren har sjöpung uppmärksammats av flertalet framgångsrika kockar, Björn Frantzén, Paul Svensson, Mannerström och Mat Tina för att nämna några. Ryktet säger att Mat Tinas pungkulor (chokladbollar) blev en riktig hit bland skolungdomar, och vi förnekar inte att man blir sugen på ett smakprov. 

Är du nyfiken på att veta mer om delikatessen, få tips om tillagning eller provsmaka kobbar? (sjöpungsköttbullar) då borde ni ta tillfället i akt besöka oss på Stockholmsmässan. Karl Thorbjörnson kommer att vara på plats med syftet att väcka era smaklökar för havets mest underskattade juvel. Missa inte!

Scroll to Top