Functional foods FFCR mässan

Functional foods ger dig ett evigt liv, eller?

Jag reste till soliga L.A för att djupdyka i en av de hetaste mattrenderna 2022, functional foods. Det är egentligen inte så konstigt att vi har blivit allt mer medvetna kring vad vi stoppar i oss. Efter pandemin är hälsan och immunförsvaret prio ett hos de flesta och inte längre något som vi tar för givet. Finns det någon form av kost som kan förbättra hälsan så tänker jag likt flera andra – sign me up! Men är det verkligen så enkelt? Självklart spelar kosten en viktig roll för en hälsosam livsstil på sikt, det är ingen nyhet i sig. Men finns det verkligen kost som boostar immunförsvaret rent vetenskapligt? Hur kommer det sig då att vi inte exklusivt konsumerar functional foods, om det garanterar ett långt och friskt liv?

17.07, onsdag 4 maj. 

Vi börjar närma oss landning och jag blickar ut genom flygplansfönstret. Genom de tunna vita molnen, ser jag långa vita stränder ta form, omgivna av mängder av palmer som vajar lätt i brisen. Det dröjer inte länge förrän gigantiska hus går att urskilja i bergen, jag tar sikte efter Hollywood skylten som pryder toppen av Runyon Canyon Park.  

Det är inte första gången jag landar på LAX, men jag slutar aldrig förvånas över flygplatsens gigantiska storlek och konstanta myller av människor. Sist klev jag dessutom på fel buss för att ta mig till hotellet, det slutade med att jag somnade och åkte tre timmar åt fel håll – det misstaget gör jag gärna inte om. Taxi! 

11.19, torsdag 5 maj. Gårdagen bjöd inte på mycket mer än tvångssömn och en fet pizza levererad via room service. Med lagom mycket jetlag är jag nu redo för mitt mission. Jakten på Functional Foods kan börja, vem vet, jag kanske konverterar till en ny livsstil innan dagens slut. Av erfarenhet vet jag att det är enkelt att hitta trevliga restauranger och juicebarer i Los Angeles, oavsett om det gäller frukost, lunch eller middag. Staden känns till 50% som hälsans mecka, och 50% som att synderna väntar runt hörnet. Kanske det ena får väga upp för det andra.  

11.45, torsdag 5 maj. Det tog inte många minuter innan jag slog mig ner på Echo Park-haket, Honey Hi, beläget i kärnan av Sunset Boulevard. Jag andas in den friska luften och känner brännan ta fart i ansiktet. Honey Hi är känt för sina “bowls”, som utgör större delen av deras hälsosamma meny. Vill du skippa gluten, raffinerat socker och GMO kan du luta dig tillbaka. Jag hittar flera intressanta “ingredienser” när jag skummar igenom menyn och bestämmer mig för att prova lite av det mesta. Varm choklad på medicinsk svamp, ayurvedisk sylt till det fiberrika brödet, och smoothies sprängfyllda av chlorella och spirulina. Yummie! Menyn skriker Functional Foods, vilket min research hintade om. Jag kanske kommer leva för evigt trots allt?  

21.45, torsdag, 5 maj. I Los Angeles är allt möjligt, det visste vi ju redan. Mitt i min provsmakning klev hälsogurun själv fram till mitt bord och slog sig ner. Jag kallar honom D, helt ärligt minns jag inte hans namn mer än att det börjar på bokstaven D. För många juicer tro? Oavsett, tydligen är han stammis på Honey Hi och dricker minst tre juicer om dagen för att “boosta” immunförsvaret. Japp, han använde exakt de orden. Jag funderade på min resa hit hur jag skulle gå tillväga för att hitta en förespråkare för Functional Foods, det tog mindre än 2 timmar så hittade han mig istället. Självklart ställde jag fråga efter fråga. Tänk att jag har träffat någon som är ännu nördigare än mig när det kommer till mat. Han var som ett levande uppslagsverk, iallafall när det kommer till Functional Foods.  

D berättade att oavsett om det gäller menybeskrivning på en restaurang eller råvaror i matbutiken, pågår det ett närings-krig mellan konkurrenterna. Näringsinnehållet har aldrig varit så aktuellt som idag när det kommer till matkonsumtion i L.A, och företagare försöker så strategiskt som möjligt toppa hälsofördelarna i sina produkter. Functional Foods förknippas, som jag misstänkte, med högt näringsvärde och x antal kraftfulla hälsofördelar. Kosten sägs kunna skydda mot diverse sjukdomar, förhindrar näringsbrist och erbjuder hälsofördelar som sträcker sig långt utöver höga näringsvärden.  

D berättar vidare att Functional Foods inte är någon ny uppfinning, även om trenden säger något annat i Los Angeles. I Japan började begreppet ta form redan på 80-talet, och det handlar helt enkelt om att välja rätt råvaror. Livsmedel som är berikade med vitaminer, mineraler, probiotika och fibrer klassificeras som Functional Foods. D berättar att Functional Foods kan delas upp i två kategorier: konventionella och modifierade. Konventionella livsmedel består av naturliga ingredienser som är rika på viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler, antioxidanter och fetter. Modifierade livsmedel är i sin tur berikade med ytterligare ingredienser, så som vitaminer, mineraler, probiotika eller fibrer för att öka livsmedlets hälsofördelar.  

Detta lät nästan för bra för att vara sant och givetvis väcktes ett intresse i mig att ta reda på mer om kosten. Jag kände ett behov av att få bättre grepp om vilka råvaror vi faktiskt pratar om här. När jag kom hem till hotellet  senare under eftermiddagen, med lagom mycket solsting, fortsatte jag jakten på de mest “fördelaktiga” ingredienserna. Jag gjorde några häpnadsväckande upptäckter. Visste ni att havre innehåller en typ av fiber som kallas betaglukan som sägs minska inflammationer, förbättrar immunförsvaret och stärker hjärtat? Functional Foods är alltså inte svårare än att micra en portion gröt på morgonen och adda några extra bär på toppen? Vips så är även antioxidanterna på plats. Häller vi dessutom på lite mjölk, kan vi bocka av rutan för “berikade livsmedel”, då vitamin D vanligtvis är tillsatt för att utöka näringsinnehållet. Enklaste receptet jag rekommenderat någonsin. Nu har vi frukosten avklarad, men lunch, middag och snacks då? 

Jag sökte mig vidare, i jakten på kost som förebygger sjukdomar, förhindrar näringsbrist och främjar tillväxt. Det visade sig bli en lång inköpslista, både av konventionella och modifierade ingredienser.

15.18, söndag, 7 maj. Back home. Jag saknar redan solen, värmen och de hippa hälsobarerna i Los Angeles. Jag kände mig nästan cool bara av att vara nyttig under min vistelse, och jag bondade med fler karaktärer på ett par dagar bara av att smutta på min smoothie, än vad jag gör hemma i Sverige under ett år. För att ta med mig lite av energin och livsstilen hem till Sverige, har jag klurat på några enkla recept, som förhoppningsvis ger er en försmak av L.A och det hälsosamma livet. Själv kommer jag nog aldrig kunna tacka nej till en riktigt fin råbiff med perfekt friterade pommes, grillad kyckling i fet currysås, eller en påse lösgodis då och då för den delen. Men jag har absolut inspirerats av att mer aktivt välja rena råvaror och tillsätta fler livsmedel i min kost som har ett “syfte”. Jag hoppas mina recept kommer att ge er balans i vardagen också, och ett riktigt långt och lyckligt liv. The End. För denna gången.  

Yours truly, The Food Guru  

Scroll to Top