Insekter framtidens mat FFCR mässan

Framtidens mat stavas insekter

Jag reste till exotiska Thailand för att ta del av deras (och vår framtids?) delikatesser. Hur länge har insekter varit en del av deras dagliga kost, hur tillagas de och framförallt hur smakar de? Fördelarna tycks vara många, både vad gäller näringsinnehåll och ur miljösynpunkt. Ändå är många skeptiska till råvaran i Sverige. Det finns många frågor som min resa förhoppningsvis kommer att besvara. Nu åker vi! 

03.05, måndag 26:e september.  

Det är med stor glädje som jag lämnar regniga och ruskiga Sverige bakom mig. Nej, det tog inte många veckor för mig att tröttna på hösten. Jag erkänner. Men, vad passar då bättre än en solsemester till Thailand? Okej, mitt fokus kommer vara att provsmaka så många insekter jag kan hitta på menyn, gräva djupare i delikatessens historia och försöka förstå fördelarna med kosten. Absolut, det är mitt löfte. Jag kan inte banga ur nu. Men, lite sol skadar ju inte? Jag skulle ljuga om jag sa att en bikini eller två inte ligger nerpackade i resväskan. Även flipflops. Och en klänning. Men mitt mission är alltid i fokus. Det är heligt. Dags att försöka sova. Flyget har lyft, öronpropparna är på, solglasögonen vilar tungt och filten jag snurrat in mig i luktar unken. Den har säkert en historia eller två att dela med sig av också.  

20.30, måndag 26:e. 

11h flygresa senare och en snabbspolning fem timmar framåt. Jag är framme och kvällen har bara börjat här i hjärtat av Thailand. Det var en chock av kliva ut från Suvarnabhumi flygplats. Den tropiska värmen fick mig nästan att tappa balansen och ta ett steg tillbaka. Jag kastade mig in i en taxi som hade halvdan ac. Jag blev fascinerad av staden under min bilresa till hotellet. Naturen och de pampiga byggnaderna. Det var längesedan jag såg en så färgstark stad som Bangkok.  

23.45, måndag 26:e. 

I did it! Kvällen bjöd på en utsökt middag i form av het kyckling och perfekt wokade grönsaker. Jag beställde även in kokta syrsor som snacks. Man får börja någonstans? Jag förvånades över den lätt nötiga smakupplevelsen under det första bettet. Inte tokigt alls. Jag knaprade i mig tre stycken till ägarens lycka.  

  • Delicacy, I told you! utbrast hon på knackig engelska.  

Jag har svårt att föreställa mig att syrsor kommer bli mitt nästa craving, men jag känner mig inte lika skeptisk för att inkludera insekter i min kost. Jag lovade att komma tillbaka till det närliggande haket under morgondagen för att prova gräshoppor. Kanske till och med larver och maskar. Konsistensen skrämmer mig, iiih! 

11.00, tisdag 27:e. 

Efter en maffig omelett och en buffé av färska frukter intog jag staden. Trots att jag bara spenderat en timme i standen har jag en känsla av att jag redan har bränt mig. Så långt räckte solskyddsfaktor 50. Svärmen av turister som omringar mig bekräftar min teori.  

15.00, tisdag 27:e.  

Jag såg fram emot att testa på något nytt på lunchen. Jag strosade runt längs en matmarknad i jakten på nya smakupplevelser. Jag kände doften av friterat och följde den fram till ett stånd som hade en imponerande kö. Let´s do it. Väl framme pekade jag på ett fat, med vad jag trodde var friterad kyckling. En favorit! Jag strosade nöjt vidare med mitt lilla paket i högsta hugg och slängde i mig första biten. Efter några tuggor reagerade jag på smaken. Var det bacon? Eftersmaken påminner mig om den lätta nötiga smaken som syrsan lämnade efter sig och jag tittade misstänksamt på paketet. Could it be? Jag skyndade tillbaka och trängde mig något diskret förbi den långa kön. Den trevliga mannen kände igen mig och log. 

  • More yes? 

Jag började skratta och förklara att jag var nyfiken på vad jag just handlat. Friterade larver av bästa kvalitet blev svaret. Ännu en bock på listan.  

18.00, tisdag 27:e.  

Jag gick nästan vilse efter min larv-lunch tidigare idag. Matmarknaden var stor och all trängsel gjorde det svårt att greppa riktningen. Men mitt i vimlet hörde jag välbekanta ord och jag sprang in i ett gäng av svenska turister. De visade sig dela min nyfikenhet av att testa nya rätter och smaker. Innan jag visste ordet av hade jag följt med dem till ett café för att dricka kaffe. Men inte vilke kaffe som helst. Detta kostade 300 kronor koppen. 

Kaffebönorna, Black Ivory, processas på ett väldigt unikt sätt skulle jag vilja påstå. Innan de mals ner så matas de till elefanter, som i sin tur bajsar ut bönorna. Ja, ni läste rätt. Dessa handplockas sedan och blir resultatet av det heliga kaffet. När jag hörde storyn höll jag på att sätta kaffet i halsen. Vad kommer hända härnäst? 

23.10, tisdag 27:e.  

Jag spenderade kvällen på samma lilla hak som gårdagen. Den härliga stämningen och fina bemötandet gjorde mig inte besviken denna gången heller. Efter syrsan, larven och elefantskiten kände jag mig odödlig. Jag beställde in en riktigt läskande drink och en skål med gräshoppor. Här äts de som chips och jag blev imponerad. De var både krispiga och kryddiga. Ett riktigt snacks. Jag började prata med ett par som satt bredvid mig. De var uppväxta i nordöstra Thailand, Mahan Sarkham, och beskrev området som meckat av insektsodling. Det visade sig att flera områden har slutat föda upp boskap då odlingen av exempelvis syrsor genererar i större vinst. De berättade vidare att insekter har varit en naturlig del av deras kost så länge de kan minnas, men att organiserad odling utvecklats på senare år vilket är ett resultat av den ökade efterfrågan i framförallt grannländerna.  

Jag frågar vidare vilka fördelarna med kosten är. Jag får reda på att produktionsprocessen är mindre resurskrävande och mer klimatsmart kontra traditionell köttproduktion. Insekter lämnar ett mindre ekologiskt avtryck och bidrar inte i någon större utsträckning till växthusgaser. Dessutom är insekter näringsrika, både vad gäller protein, fett, mineraler och vitaminer. Näringsvärdet skiljer sig åt beroende på insekt och ligger mellan 20-70 % när det kommer till protein. När det kommer till fett innehåller de en hög andel fleromättade syror och omega-6. Beroende på insekternas kost varierar vitamin- och mineralhalten. Men generellt så innehåller insekter järn, vitamin B12 och D. Jag blir fascinerad över alla fördelar och tackar gladeligen ja till larven de bjuder mig på. Konsistensen är gummiaktig och jag döljer en kväljning.  

Onsdag 27:e, 17.00. 

Med tanke på att behovet av mat kommer öka med upp till 60 % fram till 2050, enligt FN, känns produktionen av insekter som en räddning. Främst ur ett miljöperspektiv, men också ur rädslan av att mattillgångarna en dag kan komma att ta slut. Jag inser att vi har mycket att lära från det Thailändska köket. Det skulle inte förvåna mig om vi hittar förpackade syrsor i delikatessdisken inom kort även i Sverige. När den dagen kommer vill jag stå redo. Därför ägnade jag dagen åt att nätverka, upptäcka och ta del av inspirerande recept under min sista dag i Thailand. Jag kommer sammanställa allt på flyget hem och givetvis dela det med er matnördar.  

Vart bär det av härnäst? Det återstår att se. Jag hoppas att ni följer med mig på nästa resa runt jorden. Yours truly, The Food Guru.

Scroll to Top