Sebastian Gibrand på FFCR mässan

Sebastian Gibrand kring new ways of serving

Digitala tjänster och hjälpmedel har för många verksamheten varit nyckeln till överlevnad. Men vad innebär den digitala utvecklingen för den personliga servicen i restaurangbranschen? Hur ska restaurangerna göra för sticka ut i mängden utan deras styrka i personalen och den personliga servicen? Vi har pratat med Sebastian Gibrand för att få svar.

Digitaliseringen har skapat möjligheter för restauranger att automatisera flera delar i deras dagliga processer. Digitala lösningar av det fysiska mötet har uppmärksammats framförallt då det utgör en väldigt stor del av upplevelsen för gästerna. Vad händer när det personliga mötet inte längre är en självklarhet och hur kan restauranger konkurrera utan service?

– Vi blir mer och mer digitala med verktyg som gör det möjligt för oss att beställa matupplevelser utan fysiskt bemötande. Jag tror att vi kommer att se mer digitala lösningar framöver men vi kommer aldrig att kunna ersätta den med personlig service. I förlängningen tror jag att det kommer leda till att gäster uppskattar och väljer att betala mer för att få just denna service.

Håll koll på dina kunder

Vi ser att framtidens restauranger kommer erbjuda två versioner av matupplevelser för gästerna. En version där effektivitet är i fokus, där casual dining står på agendan och ett socialt utbyte inte kommer att förväntas. den andra versionen kommer fokusera på premium-service, där betalar gästerna ett högre pris för både service, lokal och helhetsupplevelse
Sebastian säger att en mer personlig och individanpassad service kommer att erbjudas på de restauranger som vill satsa på styrkan i personalen. Restaurangen kommer kunna skapa en starkare relation till gästen och på så sätt kunna tillgodose deras behov och förväntningar på ett ännu bättre sätt. Sebastian ser risker med att låta all form av service digitaliseras då restauranger riskerar att tappa sitt DNA när upplevelsen blir sekundär. Han berättar att ett ställningstagande måste göras för restauranger i framtiden: ett ställningstagande mellan service och de digitala lösningarna.

“Jag tror att vi kommer se fler restauratörer och restauranger som blir mer unika, som är mer skräddarsydda efter gästens behov och med verktyg som passar gästen. Vill man få i sig något snabbt och effektiv så går man till en typ av restaurang och vill man få en upplevelse och service går man till en annan. Man går helt enkelt till det man uppskattar och är villig att betala för.”

Konsumenterna kommer att få ett tydligare utbud och kan därmed anpassa sina behov i mån av tid, mående och syfte vilket är positivt. Framtiden kommer erbjuda skräddarsydda upplevelser, där gästen får det dem efterfrågar genom ett enkelt val. Om pandemin kommer att resultera i saknad av det sociala eller ett mer restriktivt förhållningssätt till nöje och sociala konstellationer återstår att se. Men att det kommer finnas utrymme till både nischerna inom restaurangbranschen, råder det inget tvivel om.

Vem är Sebastian Gibrand?

Sebastian Gibrand har en imponerande tävlingsbakgrund från både Juniorkocklandslaget vilka han vann OS-guld med samt som lagkapten för Svenska Kocklandslaget. På sin meritlista har Sebastian det ärofyllda uppdraget att få ansvara för Nobelmiddagen, vunnit ett silver i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar och en vinst i TV4’s Kockarnas Kamp 2019.
Han driver konsultverksamhet tillsammans med sin vän och kollega Robert Sjöberg och har tidigare arbetat på Oaxen Krog samt Studio Franzén.
Sebastian lägger en stor del av sid på att främja unga kockar och är aktiv som coach, mentor och jury i en rad sammanhang.
Sebastian matlagningsfilosofi grundar sig i ett “kompromisslöst fokus på den enskilda råvaran – att lyfta dess egenskaper och att få fram dess naturliga smak med en polerad och teknisk finish”.

Scroll to Top