Pontus Frithiof Kostym

New world of tech - mindre personal eller mer service

Vi lever i en digitaliserad värld och restaurangbranschen är inget undantag för den digitala utvecklingen. Under de senaste åren har självservicekassor, automatiserad fakturering och appar för ordrar blivit en självklarhet. Många förknippar den digitala omställningen med ett minskat behov av personal då fler uppgifter går per automatik via datorer på ett mycket effektivt sätt. Men är det verkligen sanningen? Vi har pratat med Pontus Frithiof som menar att den nya tekniken ger branschen större möjlighet att göra gästerna ännu nöjdare.

Med större plats för flexibla arbetsuppgifter, har restauranger möjlighet att omprioritera och låta deras personal lägga sin tid på det som faktiskt gör skillnad för gästerna – servicen. När du frigör dina resurser med automatiserade lösningar, får personalen tid över till att faktiskt ta hand om gästerna.

– Istället för att stå och ta betalt i kassan eller vid bordet, får personalen nu möjlighet att lägga tid på varje enskild gäst och därmed skapa en unik upplevelse. Digitala lösningar såsom självservice kassor eller appar, innebär dessutom mindre stress och ett bättre arbetsklimat för medarbetarna, säger Pontus Frithiof och fortsätter. Det finns självklart fler fördelar beroende på vilken teknik man väljer att satsa på. Många onödiga och tidskrävande arbetsuppgifter ersätts och människan får tid att göra det som inte tekniken kan, nämligen att ge gästerna riktigt bra service, berättar Pontus Frithiof.

Man i butik

Håll koll på dina kunder

En självservice kassa ger inte bara kunderna ett verktyg för självbetjäning, den erbjuder även en personlig upplevelse av restaurangen. De digitala attributen behöver inte vara opersonlig och färglös, tvärtom, låt det förstärka bilden av ditt företag.

“Det finns en mängd av digitala initiativ just nu och jag tror att pandemin givit utvecklingen en injektion i att ta sig framåt på ett bra sätt, dock är vi bara i början . Det finns mycket mer vi kan vänta oss framåt, berättar Pontus Frithiof.”

Samtidigt som konsumenten blir allt mer medveten om vad man äter, skapar tekniken en möjlighet för branschen att dela information som gästen uppskattar. Det kan vara information kring maten, råvaror eller ursprung. Digitala menyer fyller en större funktion än vad en enkel broschyr kan göra. En app kan rada upp alla råvaror som finns i köket på daglig basis, vilket ger gästerna möjlighet att komponera sin egen middag genom ett urval av alternativ. Frithiof menar att de digitala möjligheterna kommer ge gästerna en starkare upplevelse. Verktygen kommer även förbättra verksamhetens förståelse för sina gäster och deras behov genom att kunna samla in värdefull data.

“Jag som krögare skulle vilja se ett system där man får ut all information som går. Att fatta beslut baserat på statistik och data borde ge positiv inverkan på gästens upplevelse. den som först knäcker den koden är något viktigt på spåren. Ett sätt för vår bransch att ytterligare slipa på sin professionalism.”

beställning genom app

Hur vet du vad dina gäster vill ha?

Ett alternativ som Pontus nämner handlar om att samla information om sina gäster genom ett lojalitetsprogram. Med rätt form av data har du möjlighet att skapa utskick till dina mest återkommande gäster, och uppdatera dem om nyheter, erbjudanden och event. Detta kan personifieras genom att hänvisa till deras senaste besök och order. “Vi saknar dig, och vill därför erbjuda dig 10% rabatt på den där pastarätten med extra parmesanost som du åt här senast. Bon apetit!” skulle säkerligen resultera i att fler gäster kände ett personligt band till restaurangen.

Frithiof tror att den digitala utvecklingen kommer att förenkla vardagen för samtliga parter och anser att det är i tiden för restaurangverksamheter att ta sig an digitalisering i sin framtida strategi. Han hänvisar till att det inte är ovanligt idag att arbeta med digitala hjälpmedel, oavsett bransch. Detta är något konsumenter både har hunnit bli bekväma med och förväntar sig. Oavsett om du hyr en bil eller förnyar dina recept så finns det en smart digital lösning för att effektivisera processen.

 “Att det sker en digitalisering inom vår bransch tror jag är sunt och positivt, säger Pontus avslutningsvis.”

Pontus Frithiof Kock

Vem är Pontus Frithiof?

Som 16-åring, 1988, steg Pontus för första gången in i ett restaurangkök och hans resa som kock tog fart. Det blev några stopp i bland annat Paris, Bryssel och Göteborg, där Pontus fick förmånen att arbeta med väldigt duktiga kockar och krögare. 11 år senare, 1999, öppnade Pontus sin första restaurang -Pontus in the Green House, som blev utsedd till Sveriges bästa restaurang och fick flertalet utmärkelser. Pontus blev utsedd till Årets Krögare, fick Dagens Industris utmärkelse ”Årets Affärskrog” och Gastronomiska Akademiens Guldmedalj. Slitet och lyckan från dessa år la grunden för det Pontus Group är idag, och värderingarna om mat, service och restaurang består från denna tid, precis som flera av gruppens medarbetare. En god kultur och inkluderande sammanhållning är framgångsreceptet, men också delaktigheten att få vara med på en resa.

Scroll to Top